Onderhoud van uw stacaravan of chalet

Iedere stacaravan of chalet vereist een regelmatig onderhoud om de levensduur van de stacaravan of chalet te verhogen. U wilt namelijk zolang mogelijk kunnen genieten van uw stacaravan of chalet en daarom is het onderhoud hiervan zeer belangrijk.

Stacaravan onderhoud

Een stacaravan kopen betekent ook dat u uw stacaravan goed moet onderhouden. Wanneer u het onderhoud van uw stacaravan regelmatig bijhoudt blijft de stacaravan in goede conditie. Hierdoor vallen de onderhoudswerkzaamheden aan uw stacaravan mee.

Chalet onderhoud

Veel problemen aan uw chalet kunnen
voorkomen worden door een goed onderhoud van uw chalet. Door het chalet onderhoud op frequente basis te doen kunt u voor langere tijd genieten van uw chalet

Handleiding voor het onderhoud van uw stacaravan of chalet

Lees onderstaand onze uitgebreide handleiding door met betrekking tot het onderhoud van uw stacaravan of chalet. Door het lezen van deze handleiding hopen wij alle vragen met betrekking tot het onderhoud van uw stacaravan of chalet te beantwoorden. Tevens hopen wij hiermee problemen op te lossen of deze zelfs helemaal te voorkomen.

De handleiding bevat zeer belangrijke informatie met betrekking tot een correct, vakkundig en bovendien veilig gebruik van uw stacaravan of chalet. Het is aan te raden om deze handleiding goed door te nemen en tevens één of meerdere kopieën in de stacaravan of het chalet neer te leggen. Belangrijk om te vermelden is dat deze handleiding deel uitmaakt van de Algemene voorwaarden en tevens duidelijk maakt wat wordt verstaan onder vakkundig gebruik te verstaan is. Indien u handelingen uitvoert die in strijd zijn met deze handleiding kan dit gevolgen hebben voor uw garantie en aansprakelijkheid.

Bent u in het bezit van een nieuwe stacaravan van Willerby of BK Bluebird? Dan vindt u ook een uitgebreide handleiding van uw fabrikant terug in de stacaravan.

Plaatsing
Wanneer u uw chalet of stacaravan gaat plaatsen is het belangrijk dat dit gebeurd op een goed voorbereide ondergrond. Deze ondergrond moet bestaan uit geschikt materiaal die voldoende ondersteuning geeft voor het te dragen gewicht. De aankopende partij is en blijft verantwoordelijk voor een goede ondergrond, De Bergjes voert slechts de plaatsing uit.

Indien u ervoor gekozen heeft (mits opgenomen in de koopovereenkomst) uw chalet of stacaravan door de Bergjes op de standplaats te laten plaatsen en waterpas stellen, dan is dit vakkundig op de nodige steunpunten verzorgd.
Indien de plaatsing niet door De Bergjes wordt verzorgd, dienen de blokken en standers daar waar aangegeven onder het chassis te worden geplaatst. Na plaatsing van de draagpunten dient de vloer waterpas te staan.

Onder geen enkele omstandigheid mogen enkel de hoeksteunen worden gebruikt als een permanente vorm van ondersteuning.

Indien uw chalet of stacaravan niet waterpas staat, zou dit slecht openen en sluiten van zowel binnen- als buitendeuren tot gevolg kunnen hebben. Dit geldt ook voor ramen, kasten en lades.
Indien De Bergjes de plaatsing niet heeft verzorgd, behoudt De Bergjes zich het recht voor om u de kosten voor werkzaamheden die het gevolg zijn van het niet naleven van deze Handleiding en de Algemene Voorwaarden in rekening te brengen.

Leidingen (binnen en buiten)
Alvorens een chalet of caravan op transport gaat, wordt deze, tenzij anders overeengekomen, volledig gecontroleerd door De Bergjes op gebreken. Zo worden o.a. de waterleidingen getest met 3 bar waterdruk en worden de gasleidingen op maximaal 3x nominale gasdruk afgeperst.
Bij aansluiting op propaan/butaangasfles dient u in het bezit te zijn van een geschikte gasregelaar (meestal 30mBar, in Duitsland soms 50mBar).

Tijdens transport kunnen gas- en/of waterleidingen en/of koppelingen echter los trillen of beschadigingen aan de leidingen ontstaan. Indien u uw stacaravan of chalet in eigen beheer (laat) aansluit(en), is De Bergjes niet aansprakelijk hiervoor en adviseert u derhalve dringend uw stacaravan of chalet na levering en daarna periodiek te laten controleren door een installateur!

Raamrubbers
Wrijf de raamrubbers lichtjes met talkpoeder in. Daarmee voorkomt u, zeker wanneer u een langere periode geen gebruik maakt van uw recreatieverblijf, dat de rubbers aan het kozijn vast gaan plakken.

Klemmende deuren/verzakking
Bij een stacaravan of chalet kan het voorkomen dat na verloop van tijd de deuren of ramen gaan klemmen. Deze zijn over het algemeen makkelijk bij te stellen. Een verzakking in de grond zal hiervan vaak de oorzaak zijn maar ook de heersende weersomstandigheden waardoor bijvoorbeeld hout en kunststof tijdelijk kan uitzetten of juist krimpen. Dit hebben wij als leverancier natuurlijk niet in de hand en het is daarom noodzakelijk dit eerst goed te controleren. U heeft altijd de mogelijkheid om, tegen betaling, uw chalet opnieuw te laten stellen.

Ventilatie en Condensatie
Zoals bij een normaal gebouw van steen is een effectieve ventilatie ook in uw chalet of stacaravan van groot belang. Ingebouwde dakramen en ventilatiegaten zorgen voor een constante luchtcirculatie om de binnenlucht van muffe en vochtige lucht te ontdoen. Indien deze lucht niet verwijderd wordt, slaat het neer op de lager gelegen delen van de binnenmuren en in de kastjes en vormt het condensatie.

Het is van groot belang dat de aanwezige ventilatie vrij gehouden wordt om niet alleen bovengenoemde condensatievorming maar ook levensgevaarlijke risico’s vanwege defecte gasapparatuur te voorkomen. Ze dienen schoongemaakt en gecontroleerd te worden om ervoor te zorgen dat ze niet verstopt raken en de lucht vrijelijk kan stromen.

Indien u uw vakantiebungalow voor langere tijd niet gebruikt, dienen de deuren van de garderobekasten en alle tussendeuren open gelaten te worden om een vrije luchtstroom door het gehele interieur mogelijk te maken. Het is belangrijk dat alle ventilatiegaten vrij gehouden worden, met name die op vloerniveau; bedenk dat gas zwaarder is dan lucht. Laag geplaatste ventilatiegaten komen voor in de bedbak, in kasten langs de plinten of onder eenpersoonsbedden.

Een aantal aanwijzingen voor voldoende ventilatie:
• De spouwruimte van een chalet mag nooit worden dichtgemaakt. Deze zorgt van onderuit voor ventilatie en dient daarom altijd open te blijven.
Zet de zgn. ombouw dan ook altijd verder terug en zorg voor flink doorstromende ventilatie.
• Sluit ventilatiekanalen en/of roosters niet af. Daarmee voorkomt u overtollig veel vocht onder en binnen uw recreatieverblijf;
• Zorg voor voldoende luchtdoorstroming onder uw recreatieverblijf zodat de constructie luchtdroog blijft;
• Maak geen schermen of hekken vast aan de buitenwand. Dit voorkomt bewegings- en aanvullende vochtschade.
• Zorg bij het maken van een ombouw dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de vorm van roosters en/of ruimte tussen de schroten. Een ombouw mag NOOIT helemaal dicht zijn.

Water- en gasaansluitingen
Als u uw caravan of chalet voor korte of langere tijd niet wordt bewoond, dient u de gas- en watervoorziening af te sluiten. Voor eventuele schade en/of vervolgschade die ontstaat door het niet afsluiten van de nutsvoorzieningen is De Bergjes niet aansprakelijk.

Dakgoten
Zorg ervoor dat de dakgoten en regenpijpen regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat zwerfvuil (bladeren, mos en slib) het systeem verstopt.

Afdichting
Controleer regelmatig de afdichtingen van beglazing en hoekaansluitingen. Om inwatering te voorkomen dienen eventuele lekkages hier zo snel mogelijk te zijn verholpen.

Onderhoud
Reinig de buitenbekleding minimaal één maal per jaar met water en (auto)shampoo; dit verlengt de levensduur aanzienlijk. Regelmatig onderhoud aan het verfsysteem voorkomt grote gebreken en eventuele gevolgschade.

Winterklaar
Als u het recreatieverblijf in de wintermaanden niet gebruikt, is het noodzakelijk uw recreatie-verblijf vóór de vorstperiode winterklaar te maken. Zorg ervoor dat het water van alle waterleidingen wordt afgelaten en de leidingen goed worden doorgeblazen (een compressor is hierbij aan te bevelen).
Blaas het leidingwerk droog met lucht om ervoor te zorgen dat al het water uit uw recreatie-verblijf is verwijderd. Hierbij moet u altijd de warme en koude (meng)kranen open zetten en de doucheslang afkoppelen van de douchekraan zodat daarin geen water meer achterblijft dat vervolgens zou kunnen bevriezen.

Onderaan de geiser dient u de aftapschroef eruit te draaien en de kranen door te blazen zodat het water uit de leiding is. Zet hierbij ook de aftappunten onder uw recreatieverblijf open.
Trek alle toiletten door en vul zowel het toilet als de stortbak met antivries. Doe dat laatste ook met alle sifons (keukenafvoer, wasbakjes, etc.).

Indien uw recreatieverblijf is voorzien van een thermostatisch geregelde douchemengkraan, dient u voor het juist aftappen eerst de regelkraan aan de linkerzijde volledig open te draaien en vervolgens de thermostaat rechts naar 0 C te draaien. Schakel de compressor in om het koude water uit het systeem te blazen. Draai vervolgens de thermostaat naar 38 C om de warmwaterbuis droog te blazen.

Nog beter is de kranen tijdens de winter eraf te schroeven en in het voorjaar weer te bevestigen.
Indien uw stacaravan of chalet voorzien is van een cv-installatie, dan is deze zoals thuis uitgevoerd met een warmwatersysteem èn een verwarmingssysteem. Het warmwatersysteem dient leeg gelaten en droog geblazen te worden, aan het verwarmingssysteem hoeft u niets te doen mits deze is afgevuld met Glycol (vorstbescherming).

Indien u heeft gekozen de cv-installatie in uw recreatieverblijf af te laten vullen met glycol (vorstbescherming), dan is vorstbescherming tot een bepaald vorstbeschermingsniveau gegarandeerd. Dit glycol- en waterniveau dient jaarlijks door u gecontroleerd te worden door middel van een controle met een testkit, verkrijgbaar bij winkels voor automaterialen. Als de test uitwijst dat de cv aangevuld moet worden met water, bestaat de mogelijkheid dat ook de glycol aangevuld moet worden. Indien u niet voldoende afvult met glycol, loopt u kans op vorstschade aan uw cv-installatie.
De Bergjes is niet verantwoordelijk voor evt. vorstschade aan uw cv-installatie. Jaarlijkse controle en evt. bijvullen van glycol is voor eigen rekening.

In de winter is er kans op langdurige sneeuwval en kan het zijn dat er een flink pak sneeuw langdurig op het dak, in de goten en de ventilatiegaten (ook van een eventuele ombouw) blijft liggen. Door het smelten en opvriezen van de sneeuw verstoppen de goten en de ventilatiegaten en zal het smeltwater zich een weg naar binnen (kunnen) banen. Verwijder daarom meteen de sneeuw van uw stacaravan of chalet en eveneens van de eventuele om- of aanbouwen. De Bergjes is niet verantwoordelijk voor eventueel ontstane schade alsmede vervolgschade.

Indien gewenst, kunt u het winterklaar maken ook aan ons uitbesteden. De Bergjes kan echter nooit aansprakelijk worden gesteld voor bevriezing.

Nog wat kleine tips ten behoeve van stoffen inboedel: zet matrassen rechtop, bewaar kussens en materiaal gerelateerde goederen niet in plastic hoezen en bewaar los beddengoed niet in uw stacaravan of chalet.

Service en onderhoud
Wilt u optimale zorg voor uw chalet, dan kunt u met De Bergjes een zogenaamd inspectiecontract afsluiten. Maar ook voor zomer- en/of winterklaar maken kunt u bij ons terecht of voor het inbouwen van een nieuwe geiser of het maken van een ombouw.

Mocht u vragen hebben na het lezen van deze handleiding, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u zowel telefonisch als persoonlijk bijstaan of adviseren voor of tijdens uw verblijf in uw recreatieverblijf.

Ook interessant voor u Bekijk ons volledig aanbod

Neem contact met ons op
* Verplichte velden
Bezoek onze showroom
Route plannen

De Bergjes Heibloem (25 min. vanaf Eindhoven) Schaapsbrug 2a, 6089 NB Heibloem | De Bergjes Kamperland (Zeeland) Nieuweweg 6, 4493 PA Kamperland
E-mail: info@bergjes.nl | Tel.: 0475 - 49 50 79 | Fax: 0475 - 49 52 94 | BTW Nummer: NL8207.94.041.B01 | Links